Rămânem cu banii la saltea. Data la care Leul va deveni istorie în România.
06 decembrie 2023

Rămânem cu banii la saltea. Data la care Leul va deveni istorie în România. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat joi că bancnotele euro vor avea un nou design. Vor fi cu teme care se vor concentra pe cultura, păsările şi râurile din Europa.

Moneda națională, RON, va deveni istorie în România. Românii vor rămâne cu banii la saltea

Se schimbă banii!
 

Potrivit reprezentanților instituției, noile bancnote vor fi lansate cel mai devreme la finalul acestui deceniu. Când vor ține românii noile bancnote euro în mână. Chiar dacă BCE lucrează în aceste momente la lansarea unui euro digital, noile bancnote sunt menite să reasigure opinia publică că numerarul va fi folosit în continuare.

 

Se schimbă banii!

Astfel, reprezentanții BCE au anunțat că bancnotele cu teme culturale vor reprezenta monumente, lucrări de artă, literatură, descoperiri ştiinţifice şi invenţii. Temele din natură ar putea arăta râuri care traversează frontiere sau ar putea fi reprezentate imagini cu păsări din diverse regiuni.

Bancnote noi
 

„Noile bancnote au un fir comun: conectarea europenilor, şi despre asta este vorba în privinţa Europei şi a monedei comune: conectarea noastră”, a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.


Șefa Băncii Centrale a subliniat că designul final va fi ales în 2026. Și ar putea dura încă câţiva ani până când noile bancnote euro vor fi puse în circulaţie. Modificările nu afectează monezile, care au teme naţionale, au ținut să sublinieze reprezentanții BCE.

Încă din data de 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, românii se așteaptă să se schimbe banii. Însă, produsul intern brut s-a tot dezvoltat, dar problema inflației, deficitul comercial cronic și datoria publică mare pe care o avem ca țară împiedică momentul schimbării banilor.

România a îndeplinit toate criteriile doar în doi ani între 2015 și 2016, însă nici atunci nu a avut loc marea trecere la moneda euro. Analiștii economici spun că următorul termen în care România mai are șansa de a trece la euro este 2024 sau 2025.
 

„Probabil că în următorii ani, cel puțin până în 2024-2025, nu se întrevede o îndreptare a situației. Din acest punct de vedere, perspectivele pentru România nu sunt imediat de intrare în mecanismul de aderare la euro. Adevărul este că nici nu a fost o prioritate acest obiectiv. S-a mai vorbit despre el de câteva ori în ultimii ani, au fost niște termene care, tot timpul, au fost încălcate sau neluate în seamă, dar nu a existat o dorință fermă”, a afirmat Aurelian Dochia pentru Europa Liberă.
 

Alte articole de interes:


1. Cine sunt şoferii care ar putea plăti poliţe RCA usturătoare. În ultimul an, asigurările aproape s-au dublat

2. Incompetența din primărie face victime
3. 7 lucruri importante – Bine de știut pentru orice băutor de cafea