Deşi a fost dus la închisoarea Augsburg-Gablingen după ce a fost arestat, fostul primar din Baia Mare urmează să fie mutat la închisoarea din Munchen.
30 noiembrie 2023

Deşi a fost dus la închisoarea Augsburg-Gablingen după ce a fost arestat, fostul primar din Baia Mare urmează să fie mutat la închisoarea din Munchen, potrivit unui răspuns al Procuraturii Generale din Munchen pentru Mediafax şi Aleph News.

Cătălin Cherecheș va fi mutat la închisoarea din Munchen, spune Procuratura Generală din Bavaria

Cătălin Cherecheş va fi închis în Germania

 

„Persoana va fi transferată la închisoarea din München în viitorul apropiat. Condiţiile de detenţie sunt reglementate de dispoziţiile legale generale. Tribunalul regional superior din München decide cu privire la detenţia în vederea extrădării şi la admisibilitatea extrădării”, a transmis Procuratura Generală din München. Cătălin Cherecheş va sta într-una dintre cele mai mari închisori din Germania.

             Cătălin Cherecheş va fi închis în Germania

 

Penitenciarul din München se întinde pe 14 hectare, cuprinde 5 clădiri, cu o capacitate totală de 1379-2100 de locuri, şi este una dintre cele mai mari închisori din Germania care, de-a lungul timpului, a adăpostit infractori şi ucigaşi celebri.

Reținut în Germania, la patru zile după fugă
 

Fostul edil a fost trimis în judecată de DNA în mai 2016, pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzat de anchetatori că, în calitate de primar și ordonator principal de credite pentru susținerea financiară a Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare, „a pretins și primit de la o persoană din conducerea clubului, atât în mod direct, cât și prin intermediar, suma totală de 70.000 de lei”.

Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv pe 24 noiembrie la cinci ani de închisoare de Curtea de Apel Cluj, a plecat din țară în acea dimineață, intrând în Ungaria pe la vama Petea cu cartea de identitate a unei rude. El a fost dat în urmărire și a fost emis mandat european de arestare, iar șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis din funcție.

Pe 28 noiembrie, la patru zile după ce a fugit, Cherecheș a fost prins în zona gării din Augsburg, Germania. El s-a deplasat cu un Mercedes Benz C Klasse AMG, care aparținea mătușii sale, până în apropiere de gara din Augsburg. Când au ajuns acolo, cei doi au încercat să lase mașina și să ia un taxi. A fost momentul în care Cherecheș a fost legitimat și reținut de polițiștii germani. În momentul reținerii, Cherecheș a opus rezistență și a fost rănit în zona feței, în special la bărbie.

Powered by GetYourGuide

În momentul reținerii, asupra lui au fost găsite un act de identitate italian pe numele său, documente din România, alte legitimații și mai multe sume de bani în euro, forinți și lei, au declarat surse judiciare pentru Libertatea. Este vorba despre 3.265 de euro, aproximativ 150 de euro în forinți și circa 320 de euro echivalent în lei.

Cherecheș a fost închis miercuri, 29 noiembrie, la penitenciarul din Augsburg-Gablingen, au declarat surse judiciare pentru Libertatea. Ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că fostul primar din Baia Mare poate fi extrădat din Germania în 10 zile, dacă acceptă să fie predat. Dacă refuză, termenul maxim este de 60 de zile.

Vezi și Cătălin Cherecheș a fost prins în Augsburg, Germania