Protestul transportatorilor și fermierilor a ajuns în a noua zi. Aceștia au adus din nou tractoarele și camioanele pe străzi, blocând circulația în diferite zone.
18 ianuarie 2024

Protestul transportatorilor și fermierilor a ajuns în a noua zi. Aceștia au adus din nou tractoarele și camioanele pe străzi, blocând circulația în diferite zone. Situația afectează traficul și în Vama Siret (Suceava) și în Afumați (Ilfov). Fermierii au extins protestele și la Vama Halmeu (Satu Mare), unde au blocat parțial circulația.

A 9-a zi de proteste cu TIR-uri si tractoare pe sosele si în vami. Sedinta decisivă din Guvern are amanare

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire miercuri seara cu reprezentanții protestatarilor și a promis că în ședința de guvern de astăzi se vor aproba măsuri convenite cu transportatorii și fermierii. Cu toate acestea, ora programată pentru ședința de guvern a fost amânată cu cel puțin jumătate de oră.

 

În același timp, la Ministerul Agriculturii, Florin Barbu a discutat cu fermierii care protestează la Afumați și se consideră nereprezentați de asociațiile care au participat la întâlnirile anterioare din această săptămână. Negocierile au început cu întârziere, s-au desfășurat în fața presei și au durat mai puțin de o oră, încheindu-se fără un acord.

 

Pe de altă parte, conducerea Autorității de Supraveghere Financiară și reprezentanții confederațiilor patronale și federațiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri au anunțat că au convenit ca valoarea polițelor RCA pentru autovehiculele de peste 16 tone să se stabilească la tariful de referință.

Iată cele mai importante informații și evenimente legate de protestele transportatorilor și agricultorilor de joi, 18 ianuarie - ziua 9:

 

  • Vama Halmeu, blocată parțial - Fermierii au ajuns în Vama Halmeu și au blocat-o parțial. Protestatarii continuă să sosească în zonă. Aceștia afirmă că intenționează să se manifeste pașnic, dar hotărât, în speranța că mesajul lor va ajunge la factorii de decizie de la București.

 

  • Ministerul Agriculturii, condus de Florin Barbu, a purtat noi discuții cu fermierii aflați în protest la Afumați. Acești fermieri se consideră nereprezentați de asociațiile care au participat la întâlnirile anterioare din această săptămână. Negocierile au început cu întârziere, s-au desfășurat în prezența presei și au avut o durată de mai puțin de o oră, concludându-se fără un acord.

 

  • Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară și reprezentanții confederațiilor patronale și federațiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri au ajuns la un acord în urma discuțiilor de miercuri seara. Conform acestui acord, polițele RCA pentru autovehiculele de peste 16 tone vor fi emise la tariful de referință, respectând Legea 132/2017. De asemenea, s-a discutat despre modificarea legislației pentru a permite suspendarea poliției pe perioada în care autovehiculul este parcat din diferite motive.

 

  • În ceea ce privește situația traficului prin Vama Siret, peste 150 de camioane au părăsit România, miercuri, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Aceasta a fost posibil după două zile de închidere a traficului pentru mașinile de mare tonaj, ca urmare a protestelor fermierilor și transportatorilor. Autoritățile din Suceava au indicat că tranzitul camioanelor pe sensul de ieșire din România spre Ucraina se desfășoară în coloane de câte zece camioane pe oră, în timp ce sensul de intrare în România este complet blocat.

 

 

  • Circulația este îngreunată joi dimineață la Vama Siret (Suceava) și în Afumați (Ilfov) din cauza protestelor transportatorilor și fermierilor, conform informațiilor Centrului Infotrafic. Pe DN 2, pe sensul de ieșire din țară prin Vama Siret, județul Suceava, circulația se desfășoară dirijat, iar în localitatea Afumați, județul Ilfov, pe DN 2, prima bandă a sensului către București este ocupată de autovehiculele staționate, circulația desfășurându-se pe banda a doua, fără probleme majore de fluență.

 

  • Premierul Marcel Ciolacu a avut miercuri consultări cu reprezentanții Confederațiilor din sectorul transporturilor privind soluțiile pregătite de Guvern în răspuns la revendicările formulate. Acesta a afirmat că în ședința de guvern de azi vor fi aprobate un set de măsuri convenite cu transportatorii și fermierii. Într-un început, nu fusese comunicată o oră exactă pentru ședința Executivului, deoarece încă erau detalii de pus în acord. Mai târziu, Palatul Victoria a anunțat că ședința va începe la 13:00, dar ulterior a anunțat o amânare cu jumătate de oră.