Pe data de 13 iulie, va intra în vigoare o lege care va permite persoanelor care au locuit în orașe intens poluate să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare cu doi ani. De asemenea, lista orașelor incluse pe listă ar putea fi extinsă.

Pe data de 13 iulie, va intra în vigoare o lege care va permite persoanelor care au locuit în orașe intens poluate să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare cu doi ani. De asemenea, lista orașelor incluse pe listă ar putea fi extinsă.

Românii care ies mai devreme la pensie! Legea intră în vigoare din 13 iulie

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

12 iulie 2023

Lista localităților poluate unde s-ar putea ieși la pensie mai devreme s-ar putea extinde

 

Potrivit Legii Pensiilor (263/2010), în cazul persoanelor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.

Cu alte cuvinte, pentru pensionarea anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei. 

Lista localităților poluate unde locuitorii ar putea beneficia de reducerea 
vârstei de pensionare ar putea fi extinsă, după cum este prevăzut în trei proiecte de lege, aflate în diferite stadii ale parcursului legislativ. Unul dintre ele a trecut deja de Parlament, în timp ce celelalte două așteaptă votul decisiv al deputaților. Așadar, lista s-ar putea extinde cu următoarele localități: Letca Nouă din judeţul Gorj, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş, Videle din judeţul Teleorman etc. În unele proiecte se regăsesc, de asemenea, unele dintre localitățile cuprinse în legea apărută recent, astfel că este foarte probabil să se renunțe la unul sau mai multe dintre proiecte, mai precizează sursa citată.

Lega 212/2013, publicată luni în Monitorul Oficial și aplicabilă din 13 iulie, lista ce conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări, se modifică din nou.

 

Așadar, pe lângă locuitorii orașelor care erau deja pe listă, vor mai beneficia de reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare și cei din Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din judeţul Braşov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului eponim.

 

 

Pensii de 4.000 de lei! Toți trebuie să depună cerere de recalculare neapărat - https://descoperatera.ro/pensii-de-4000-de-lei%21-toti-trebuie-sa-depuna-cerere-de-recalculare-neaparat