Mii de pensionari se confruntă cu o situație dificilă, deoarece statul român amână, fără a oferi explicații convingătoare, plata drepturilor cuvenite acestor cetățeni care au trecut prin mari suferințe. Mediaflux a obținut documente care arată clar cum statul îi dezamăgește pe cetățenii pe care ar trebui să îi sprijine și să îi protejeze.

Mii de pensionari se confruntă cu o situație dificilă, deoarece statul român amână, fără a oferi explicații convingătoare, plata drepturilor cuvenite acestor cetățeni care au trecut prin mari suferințe. Mediaflux a obținut documente care arată clar cum statul îi dezamăgește pe cetățenii pe care ar trebui să îi sprijine și să îi protejeze.

Pensionari lăsați fără bani! 

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

22 septembrie 2023

Modificarea art. 1 alin. (2) din Decretul-lege nr. 118/1990
 

„Art. XXI. — La articolul III din Legea nr. 210/2022 pentru modificarea art. 1 alin. (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri și pentru stabilirea unor măsuri necesare aplicării Ordonanței Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, publicată în Monitorul Oficial al României,

Partea I, nr. 698 din 13 iulie 2022, litera b) se modifică și va avea următorul cuprins: b) începând cu data de 1 ianuarie 2024, drepturile stabilite pentru copiii persoanelor care s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) și g) din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru copiii prevăzuți la art. 31 alin”, se arată în Monitorul Oficial de vineri, 9 decembrie 2022.

Drepturile pensionarilor au fost neglijate încă din 2021

 

În 1999, Guvernul a decis să ofere anumite drepturi persoanelor care au suferit deportări în ghetouri și lagăre de concentrare în străinătate, celor care au fost închiși în locuri de detenție sau lagăre de concentrare, celor care au fost refugiați, expulzați sau strămutați, celor care au muncit în detașamente de muncă forțată, celor care au supraviețuit "trenului morții," precum și soților sau soțiilor celor asasinați din motive etnice sau în urma masacrelor împotriva minorităților. Aceste drepturi au fost acordate cu condiția ca beneficiarii să nu se recăsătorească sau să fie evacuați din locuința lor.

 

În 2021, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 154, care extindea aceste drepturi și la copiii persoanelor persecutate din motive etnice. Cu toate acestea, prevederile legii urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, dar acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

 

În luna decembrie 2021, Casa de Pensii a adus o veste dezamăgitoare pensionarilor, anunțând că drepturile cuvenite vor fi plătite abia începând cu 1 ianuarie 2023.
 

Câți oameni au depus cerere pentru drepturile din Legea 154/2021

 

În perioada dintre 15 septembrie 1940 și 6 martie 1945, românii au fost supuși unei strămutări forțate în urma semnării Tratatului de la Craiova la 7 septembrie 1940. Acest tratat a dus la cedarea teritoriului Dobrogei de sud, cunoscut sub numele de Cadrilater, în favoarea Bulgariei. Tratatul a fost însoțit de acorduri privind schimbul de populație și acorduri financiare.

 

La acea vreme, aproximativ 110.000 de persoane au fost nevoite să părăsească Cadrilaterul, dintre care 80.000 au fost strămutate forțat.

 

În prezent, cei care au trăit acele vremuri dificile și încearcă să obțină drepturile cuvenite din partea statului român sunt în număr tot mai mic. Potrivit datelor furnizate de Casa de Pensii, au fost depuse în total 130.918 de cereri, dintre care 73.402 au fost aprobate pentru plata acestor drepturi, iar 53.014 dosare sunt încă în proces de soluționare.

 

Este important de menționat că sumele pe care urmașii acestor persoane ar trebui să le primească sunt relativ mici, variind între 500 și 700 de lei, conform deciziilor primite doar de către locuitorii din anumite județe.

În ciuda disperării lor, acești oameni au făcut numeroase sesizări, scrisori și petiții către autorități și politicieni, dar, până în prezent, nu au primit niciun răspuns sau soluționare a situației lor.