Odată cu acest moment, au apărut și câteva schimbări importante în ceea ce privește unele reguli privind pensionare.

Odată cu acest moment, au apărut și câteva schimbări importante în ceea ce privește unele reguli privind pensionare.

Pensionare. Schimbări importante intrate în vigoare

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

08 septembrie 2023

3. Pensia minimă garantată: Legea nouă stabilește o pensie minimă garantată pentru fiecare pensionar, astfel încât toți beneficiază de un venit minim, chiar dacă pensia lor calculată este mai mică.

4. Stagiu minim de cotizare: Stagiul minim de cotizare se calculează doar pe baza perioadelor în care s-au achitat contribuțiile la asigurările sociale. Perioadele asimilate nu vor fi luate în calcul la determinarea stagiului minim de cotizare.

5. Includerea perioadelor de masterat și doctorat: Perioadele de studiu pentru masterat și doctorat vor fi acum luate în considerare la stabilirea vârstei standard de pensionare.

6. Comunicarea electronică a informațiilor despre pensionare: Legea prevede că informațiile referitoare la decizia de pensionare vor fi comunicate angajatorilor în format electronic, rezolvând astfel problemele legate de încheierea contractelor de muncă în cazul pensionărilor la vârste reduse. Importante de menționat că această comunicare se va face la cererea angajatorului și nu se va produce automat.

7. Asigurare facultativă retroactivă: Persoanele interesate să se asigure facultativ vor putea face acest lucru retroactiv, pentru o perioadă de până la 5 ani în urmă

Mai jos vă prezentăm nouă dintre cele mai importante schimbări care au intrat în vigoare începând cu anul curent:

1. Pensionarea anticipată: Persoanele pot alege să se pensioneze mai devreme decât vârsta standard de pensionare, în condițiile îndeplinirii unor criterii specifice. Prin această nouă lege, pensia anticipată (fără penalizare) devine pensie pentru limita de vârstă.

2. Cumularea pensiei cu venituri din salariu: Pensionarii anticipați au acum posibilitatea de a lucra cu un contract individual de muncă și de a-și cumula pensia cu veniturile din salariu, în contrast cu reglementarea anterioară care nu permitea acest lucru.

8. Prevederi pentru persoanele invalide: Persoanele pensionate din cauza invalidității, indiferent de gradul acesteia, vor putea să continue să lucreze în funcție de capacitatea lor de muncă redusă.

9. Comunicarea documentelor către Casa de Pensii: Casele de Pensii vor avea posibilitatea de a solicita angajatorilor prezentarea documentelor pe baza cărora au emis adeverințele privind stagiile de pensii. Refuzul de a furniza aceste documente în termen de 30 de zile va fi sancționat cu amendă în cuantum de 2-3 salarii minime brute pe țară.