Aflarea datei exacte la care vei putea ieși la pensie este esențială pentru planificarea financiară și personală pe termen lung
15 mai 2024

Aflarea datei exacte la care vei putea ieși la pensie este esențială pentru planificarea financiară și personală pe termen lung. În România, acest proces poate părea complicat la prima vedere, dar cu informațiile corecte și câțiva pași simpli, poți determina cu ușurință când vei atinge această etapă importantă a vieții. Iată un ghid pas cu pas care te va ajuta să afli data exactă la care vei putea ieși la pensie.

Cum să afli data la care iei la pensie

1. Verifică vârsta legală de pensionare

Primul pas este să te informezi despre vârsta legală de pensionare, care diferă în funcție de sex și poate varia în funcție de anii în care ai lucrat și contribuțiile pe care le-ai făcut la sistemul de pensii. În România, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și se află în proces de creștere graduală pentru femei, ajungând la 63 de ani în 2030.

 

2. Calculează stagiul minim de cotizare

Stagiul minim de cotizare reprezintă numărul minim de ani în care trebuie să fi contribuit la sistemul de pensii pentru a putea ieși la pensie la vârsta standard. În România, stagiul minim este de 15 ani pentru ambele sexe. Pentru a beneficia de pensie completă, este necesar un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

 

3. Utilizează calculatoare online

Există numeroase site-uri și instrumente online care îți pot oferi o estimare precisă a datei la care vei putea ieși la pensie. Aceste calculatoare online solicită informații precum data nașterii, sexul, anii de contribuții și venitul mediu. Printre acestea se numără și platforma Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), care oferă un calculator detaliat pentru pensionare.

4. Consultă-te cu Casa Națională de Pensii Publice (CNPP)

Pentru informații personalizate și precise, poți contacta direct CNPP sau poți accesa contul tău de pe portalul Casei Naționale de Pensii. Aici vei putea vizualiza stagiul tău de cotizare, contribuțiile efectuate și data estimativă a pensionării.

 

5. Verifică eventualele reduceri de vârstă

Anumite categorii profesionale beneficiază de reduceri ale vârstei standard de pensionare. De exemplu, persoanele care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă (mineri, lucrători în condiții de radiații, etc.) pot ieși la pensie mai devreme. Pentru a afla dacă te încadrezi în aceste categorii, consultă legislația în vigoare sau contactează CNPP.

 

6. Actualizează-ți informațiile periodic

Legislația privind pensiile poate suferi modificări, de aceea este important să te informezi periodic pentru a fi la curent cu eventualele schimbări care te-ar putea afecta. Abonează-te la newsletterele oficiale ale CNPP sau verifică regulat site-ul instituției pentru noutăți.

Planificarea pentru pensionare este un proces continuu care necesită atenție și informare constantă. Urmând pașii de mai sus, vei putea afla cu exactitate data la care vei putea ieși la pensie și te vei asigura că ești pregătit din timp pentru această etapă importantă a vieții tale. Nu uita să verifici periodic informațiile și să te consulți cu specialiștii pentru a avea o imagine clară și actualizată asupra situației tale.