Indexarea pensiilor românilor s-ar putea amâna cu o perioadă de timp - cel puţin aceasta este una dintre variantele aflate pe masa de lucru a ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Mai exact, indexarea 
pensiilor ar putea avea loc în luna martie 2024, nu în ianuarie, şi s-ar face cu rata inflaţiei din anul precedent.

Indexarea pensiilor românilor s-ar putea amâna cu o perioadă de timp - cel puţin aceasta este una dintre variantele aflate pe masa de lucru a ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Creşterea pensiilor s-ar putea amâna

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

04 septembrie 2023

Dumitru Costin, BNS: "Pensiile vor creşte oricum, nu vor scădea"

 

Spre exemplu, pentru formula de calcul au sugerat păstrarea formulei de calcul din actuala lege 127, prin care valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern, anual. Ea se raportează la stagiul de cotizare de 25 de ani. 

 

Pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului cu valoarea punctului de pensii. În niciun caz nu putem să discutăm de scăderi de pensii, ci, eventual, de creșteri de pensii (...).

 

Anul acesta, spre exemplu, câștigul salarial mediu brut este de 6789, iar la anul prognozat de Comisia Națională de Prognoză va fi 7522. Se fac niște simulări macroeconomice, încă nu se știe pe care dintre cele două procente se va merge.

 

Dar în ambele variante, raportarea la câștigul salarial mediu brut pe economie te duce la creștere, în niciun caz la scădere. 
 

O altă chestiune este cea legată de indexarea pensiilor în luna martie 2024, cu rata inflației din anul precedent, dacă se aprobă până la sfârșitul anului", a spus Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), la Antena 3 CNN.

 

Recent, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, declara că indexarea pensiilor s-ar putea face în luna martie a anului 2024, atunci când vine inflația pe 2023.

 

Sunt mai multe variante de creştere a pensiilor românilor care se află acum pe masa ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

 

Practic, Banca Mondială vine cu niște idei pe care le are pe masă și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în ceea ce privește legea pensiilor, indexarea pensiilor, dar și creșterea vârstei de pensionare cu trei ani pentru femei, de la 62 de ani la 65 de ani. "Din câte știu eu, Banca Mondială a livrat Guvernului României, recte Ministerului Muncii, mai multe tipuri de scenarii. 

Indexarea pensiilor s-ar putea amâna din ianuarie în martie

 

Ea arată că în cazul în care noua Lege a pensiilor va fi gata până la 1 ianuarie 2024, atunci pensiile vor crește conform noii legi.

 

"Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public.

 

Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor.

În cazul în care vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană inflație plus jumătate din câștigul salarial mediu brut.

 

Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior", spunea recent ministrul Simona-Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN. 

 

În România sunt aproape cinci milioane de pensionari, iar potrivit ultimelor date de la Casa Națională de Pensii Publice, pensia medie este de 1.960 de lei.

 

Punctul de pensie este de 1.785 de lei, pensia minimă este 1.125 de lei, iar pensia medie de 1.960 de lei.

Citește și Ciolacu: Pensiile mici vor crește cu certitudine. Venim cu o lege a pensiilor până la sfârșitul anului - https://descoperatera.ro/ciolacu-pensiile-mici-vor-creste-cu-certitudine-venim-cu-o-lege-a-pensiilor-pana-la-sfarsitul-anului