Liderii coaliției de guvernare au convenit datele la care vor fi organizate alegerile pentru Parlamentul European.
01 decembrie 2023

Liderii coaliției de guvernare au convenit datele la care vor fi organizate alegerile pentru Parlamentul European - respectiv 9 iunie, când se organizează alegeri în toată Uniunea Europeană, dar și pentru alegerile locale. Astfel, localele vor avea loc în 29 septembrie.

Când vor avea loc alegerile în 2024. PSD și PNL au stabilit data localelor, bătălia se dă pentru prezidențiale simultan cu parlamentare

Coaliția PSD-PDL

 

Rămân pe masa lui Ciucă și Ciolacu, în discuție, datele pentru parlamentare și prezidențiale, au declarat pentru Digi24.ro surse din conducerea Coalitiei PSD-PNL. Liderii celor doua partide nu au căzut încă de acord deoarece fiecare încearcă să-și maximizeze șansele pentru prezidențiale.

 

psd-pnl
 

Astfel, liberalii și-ar dori ca parlamentarele să aibă loc în 8 decembrie, după prezidențiale, care ar fi în 10 și 24 noiembrie. Tot PNL și-ar fi dorit ca parlamentarele să fie organizate simultan cu localele, însă PSD nu este de acord.

Social democrații vor să așeze calendarul electoral astfel încât primul tur al prezidențialelor sa aibă loc în aceeași zi cu parlamentarele, pentru a facilita accesul lui Marcel Ciolacu în turul al doilea la prezidențiale contra lui George Simion, pe principiul că votul politic pentru partide trage dupa el și candidatul pentru Cotroceni, lucru care ar defavoriza PNL, având în vedere cum arată acum sondajele de opinie.

De altfel, la discuțiile din Coalitie, liderii PSD s-au opus organizării parlamentarelor în 8 decembrie, pe motiv că în 6 decembrie ar expira mandatul actualului Parlament și ne-am afla într-o situație de neconstituționalitate. Marcel Ciolacu a negat de fiecare dată când a fost întrebat că ar vrea să candideze pentru prezidențiale.

Powered by GetYourGuide

La fel, George Simion a refuzat să își anunțe candidatura oficial, dar neoficial a recunoscut că va candida, dar numai dacă va candida și Ciolacu pentru PSD. Este cunoscut în culisele politice faptul că cei doi își doresc să ajungă împreună în finala pentru Cotroceni. PNL se afla într-o situație mai nebuloasă, nefiind clar dacă Nicolae Ciuca va fi candidatul liberalilor.

Vezi și Ministrul Muncii: Există bani de pensii. Pensionarii să aibă încredere în noi, suntem responsabili și serioși