Aproape un milion de români se confruntă cu perspective sumbre în ceea ce privește pensiile lor, din cauza unor propuneri de austeritate prezentate de guvern și aflate în dezbatere publică.

Aproape un milion de români se confruntă cu perspective sumbre în ceea ce privește pensiile lor, din cauza unor propuneri de austeritate prezentate de guvern și aflate în dezbatere publică.

1.000.000 de români vor avea pensii mai mici. Care e motivul și în ce domenii lucrează aceștia

Cele mai noi articole

21 septembrie 2023

Un milion de români se vor confrunta cu perspective de pensii mai mici, iar acest fenomen este legat de domeniile lor de activitate

 

Circa 700.000 de angajați din construcții și industria alimentară, și alți aproximativ 200.000 de angajați din sectorul IT se vor alătura listei celor care nu vor mai contribui la Pilonul II de pensie. Aceasta este o schimbare regretabilă, deoarece, în ciuda discursului general privind importanța educației financiare, aceste măsuri trimit un mesaj opus - că siguranța financiară la bătrânețe trebuie să fie sacrificată în favoarea beneficiilor pe termen scurt. Din păcate, această "renunțare" la contribuții se va traduce prin reducerea pensiilor acestor angajați la momentul pensionării. În final, această decizie reprezintă o formă de discriminare negativă față de aceste categorii profesionale", a declarat Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensii Administrate Privat (APAPR).
 

Paradoxal, chiar dacă acești români beneficiază în prezent de anumite reduceri și scutiri fiscale, modificările planificate de guvern ar putea aduce o reducere semnificativă a veniturilor lor de la pensie. Astfel, pentru mulți dintre ei, aceste măsuri, deși prezentate ca beneficii, ar putea deveni o amenințare reală.

 

Una dintre prevederi vizează eliminarea obligației de a contribui la Pilonul II de pensie (sistemul de pensii administrat privat) pentru angajații din patru sectoare-cheie: IT, construcții, agricultură și industria alimentară.

Noua lege

 

Noua lege prevede că "persoanele fizice care obțin venituri din salarii și activități similare datorită dezvoltării de programe pentru calculatoare, precum și cei care lucrează în sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară și care se încadrează în condițiile prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt exceptate de la aceste prevederi până la data de 31 decembrie 2028, cu excepția celor care aleg să contribuie la fondul de pensii administrat privat conform legii." Cu alte cuvinte, angajații din aceste patru domenii nu mai sunt parte a sistemului de pensii private, ceea ce se traduce în contribuții mai mici și, implicit, pensii mai mici pentru ei.