Zidul Berlinului a fost unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale Războiului Rece, fiind ridicat de autoritățile comuniste ale Germaniei de Est în anul 1961 pentru a împiedica emigrarea cetățenilor est-germani către Germania de Vest. Zidul a devenit un simbol al divizării și al opresiunii, fiind ridicat într-o noapte de august, fără avertisment sau notificare prealabilă.

Zidul Berlinului a fost unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale Războiului Rece, fiind ridicat de autoritățile comuniste ale Germaniei de Est în anul 1961

Zidul Berlinului a fost unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale Războiului Rece

Cele mai noi articole

27 februarie 2023

Pe măsură ce zidul a fost ridicat, au existat proteste și revolte în Germania de Est și în întreaga Europă. Protestatarii au încercat să escaladeze zidul sau să îl demoleze. Într-unul dintre cele mai cunoscute incidente, un tânăr german de est, Peter Fechter, a fost împușcat de trupele de pază est-germane când a încercat să treacă zidul. Fechter a rămas nemișcat timp de o oră, înainte de a muri în brațele unui fotoreporter vest-german.

 

Zidul a rămas o parte a Berlinului până la căderea sa în 1989. La acel moment, o mișcare populară de proteste, atât în Germania de Est, cât și în întreaga Europă, a dus la înlăturarea zidului. Protestele au fost încurajate de politica de glasnost și perestroika a liderului sovietic Mihail Gorbaciov, care a susținut schimbările democratice în Europa de Est.

Construcția zidului a început la 13 august 1961 și a fost finalizată în doar câteva săptămâni. Lungimea totală a zidului a fost de 155 de kilometri, iar înălțimea acestuia a variat între 3,5 și 4 metri. Pe partea estică a zidului, acesta a fost înconjurat de o zonă de securitate, cunoscută sub numele de "Zona Morții", în care tirurile de pază erau autorizate să deschidă focul fără avertisment.

 

Zidul a fost construit în principal pentru a opri emigrarea cetățenilor est-germani către Germania de Vest. Germania de Est, condusă de guvernul comunist, a considerat că emigrarea masivă a oamenilor către Vest constituia o amenințare la adresa supraviețuirii sale. Prin urmare, zidul a fost construit pentru a pune capăt acestui flux de emigranți.

Înlăturarea zidului a fost un moment important în istoria recentă a Europei. Aceasta a marcat sfârșitul Războiului Rece și a adus reunificarea Germaniei. De asemenea, a deschis drumul către un nou val de democratizare și schimbări politice în Europa de Est și în întreaga lume.