Oamenii de știință au dezvăluit că se va forma un nou supercontinent pe Terra, dar vestea nu este deloc bună pentru omenire.
27 noiembrie 2023

Oamenii de știință au dezvăluit că se va forma un nou supercontinent pe Terra, dar vestea nu este deloc bună pentru omenire.

 

Un nou supercontinent va apărea pe Pământ. De ce este o veste teribilă pentru omenire

Temperaturi extreme
 

Cu un soare mai fierbinte și creșterea emisiilor vulcanice de dioxid de carbon înseamnă că temperaturile vor crește brusc.


Pangea Ultima va fi noul supercontinent care va apărea pe Terra, dar cercetătorii spun acesta nu va fi locuit de oameni, ci doar de mamifere. Un nou studiu publicat de oamenii de știință în revista Nature Geoscience a indicat că se formează un nou supercontinent, similar cu cel din Pangea de acum aproape 300 de milioane de ani.
 

Se pare că temperaturile pe acest supercontinent vor fi între 50 și 65 de grade Celsius în timpul verii. Astfel, cercetătorii cred că va fi atât de cald, încât majoritatea plantelor nu vor putea supraviețui, ceea ce înseamnă că nu va exista nici hrană.

Deși se preconizează că vor exista unele zone mai locuibile, speciile supraviețuitoare vor fi puse într-o competiție acerbă pentru resursele rămase.

Unul dintre autorii studiului, Alexander Farnsworth, paleoclimatolog la Universitatea din Bristol, și coautorii săi au comparat această situație cu un eveniment de extincție în masă pentru majoritatea mamiferelor din întreaga lume.

"Atunci când vezi un supercontinent care se formează, predispune mediul sau clima să devină mai fragilă pentru specii, mai mult spre aceste puncte de basculare care pot împinge evenimente mari de extincție să aibă loc", a spus el.

Powered by GetYourGuide

Mamiferele, rezistente la schimbările climatice

 

Studiul în sine evidențiază modul în care mamiferele s-au dovedit a fi foarte rezistente în mai multe climate timp de milioane de ani, dar nu au putut supraviețui pe Pangea Ultima.

 

"Succesul mamiferelor a dus la locuirea aproape a fiecărui biom terestru, cuprinzând perioade de mari fluctuații climatice și extincții în masă, demonstrând rezistența la schimbările climatice. Deși mamiferele sunt rezistente la fluctuațiile de temperatură, toleranțele termice sunt invariabile în funcție de latitudini, altitudine și filogenie, ceea ce arată că există constrângeri fiziologice acolo unde supraviețuirea este limitată", se mai arată în studiu.