Mulți români se preocupă de perioada în care vor ajunge la vârsta pensionării și își fac griji cu privire la gestionarea resurselor financiare în această etapă a vieții.

 
Mulți români se preocupă de perioada în care vor ajunge la vârsta pensionării și își fac griji cu privire la gestionarea resurselor financiare în această etapă a vieții.

Temerile unui tânăr pentru părinții lui care nu vor primi pensie

Cele mai noi articole

24 noiembrie 2023

Nivelul redus al pensiilor constituie o sursă de îngrijorare, în special pentru cei care au avut venituri mici sau nu au contribuit suficient la sistemul de pensii din diverse motive. Aceste îngrijorări sunt uneori împărtășite și cu copiii, deoarece aceștia pot fi implicați în asigurarea nevoilor părinților la vârsta înaintată. Un tânăr a lansat această temă în mediul online, evidențiind situația părinților săi, care se confruntă cu perspectiva unei pensii insuficiente.

 

Tânărul a explicat că părinții săi nu vor beneficia de pensie, iar el se întreabă cum să se pregătească pentru această situație.

"Părinții mei (58F), (59M) nu o să iasă la pensie pentru că nu o să aibă numărul minim de ani lucrați.

Ei au lucrat câțiva ani în tinerețe, apoi s-au ocupat de o mică afacere de familie. Cultivat legume și vândut. Tată are un PFA, mama nu figurează ca muncind, dar muncesc împreună. Banii pe care îi fac sunt mai mulți decât 2 salarii minime pe economie, reușesc să pună și deoparte, dar nu cred că suficient să trăiască nu știu câți ani fără să mai muncească.  Ce pot face în afară de să îi ajut cu facturi/mâncare când o fi timpul? S-a mai confruntat cineva cu o situație asemănătoare? Chiar e sustenabil planul ăsta să muncești peste vârsta de pensionare? Ani de pensie nu vor să își cumpere, nu știu exact câți mai au nevoie, dar ei zic că nu merită dați banii aia.

P.S. Ei nu pretind niciun ajutor de la mine, nu mi-au cerut nimic niciodată și nici nu cred că ar face-o. Nu sunt genul de părinți "te-am făcut să ai grijă de noi". Eu mă gândesc ce pot face pentru ei când nu vor mai putea sau când unul din ei va  rămâne singur, a scris tânărul pe Reedit.


Aceasta este o situație cu care mulți s-ar putea identifica, iar tânărul caută sfaturi și experiențe similare din partea celor care au trecut prin situații asemănătoare.

Internauții nu au stat deoparte și i-au oferit sfaturi tânărului, ba chiar, unii dintre ei i-au spus că sunt în aceeași situație

 

"Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii."

"Pentru început, îi poți lua ca și coasigurati pe CAS-ul tău, că să apară și în sistemul de sănătate și să poată merge la doctori. (asta dacă, și când nu or să mai înregistreze venituri din care achita la CAS; gen tatăl pe PFA)" .

 

"Să își găsească o ocupație ușoară care să le aducă ceva bani lunar"

 

Sunt și tineri care s-au recunoscut în situația părinților cei care a relatat cazul.

 

"Gândul ăsta cum că nu voi avea pensie de la statul nostru drag mă intrigă și pe mine. Și tot caut metode să îmi asigur mie și soției un trăi ok peste ani. Așa că este încă timp, sper.


"Sunt în aceeași situație, ei nu produc financiar nimic și se apropie de pensionare, o sursă de bani infimă ptr. cât au lucrat cu carte de muncă. Eu aloc pe luna cam 4-5 mii lei ptr ei de ceva timp. Dacă nu te încadrezi în suma asta de cheltuit, vor trăi o viață sărăcăcioasă la bătrânețe din păcate. Alt aspect, nu le propune să vândă pământul pe care cultivă, asta o să îi țină ocupați și sănătoși mental o bună perioada. De investit, bănuiesc că nu ai zeci de mii de euro să îi riști pe o mică afacere care se auto-susține. Realitatea e cam aiurea din punctul asta de vedere."