Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), este de părere că variantele propuse Ministerului Muncii vor duce la o creștere a pensiilor.

Comisia Europeană ar fi de acord cu eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, cu condiția creșterii pensiilor mici și mărirea vârstei de pensionare.

Sindicalistul Dumitru Costin despre pensiile românilor

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

01 septembrie 2023

Sindicalistul a explicat cum vor crește pensiile românilor, în opinia sa, după modificarea noilor formule și reguli de calcul.
 

„Pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului cu valoarea punctului de pensii. În niciun caz nu putem să discutăm de scăderi de pensii, ci, eventual, de creșteri de pensii. Punctul de pensie va fi raportat, sugerează ei, la niște procente care au legătură cu câștigul salarial mediu brut anual, prin legea bugetului”, a mai spus Dumitru Costin.

â„Din câte știu eu, Banca Mondială a livrat Guvernului României, recte Ministerului Muncii, mai multe tipuri de scenarii. Spre exemplu, pentru formula de calcul au sugerat păstrarea formulei de calcul din actuala lege 127, prin care valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern, anual. Ea se raportează la stagiul de cotizare de 25 de ani”, a explicat Costin.

 

Românii vor fi determinați să lucreze mai mult

 

El a mai precizat că prin noua lege se dorește stimularea indivizilor activi să rămână în piața muncii. Aceasta în condițiile în care, conform legilor românești, anumite categorii speciale se pensionează la vârsta de 45 – 50 de ani. Atunci când vine vorba despre pensiile românilor, anumite categorii sunt privilegiate. Iar ceilalți, care nu intră în rândul specialilor trebuie să muncească mai mult ca să-i susțină și pe aceștia.

 

„Cu această măsură, în noua lege se dorește, spre exemplu, stimularea indivizilor încă activi să rămână în piața muncii. România are una dintre cele mai scăzute vârste medii de pensionare din Europa, dacă nu cea mai scăzută. Din păcate, în acest indicator intră toate sistemele de pensii – cei care se pensionează la vârste fragede 45-48 sau 50 de ani”, a mai spus Dumitru Costin.