Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit vineri, la Antena 3 CNN despre reforma sistemului de pensii, subliniind importanța înțelegerii legii și evitarea manipulării informațiilor. "Foarte mulți vorbesc, dar puțini au răbdare să citească și să înțeleagă legea.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit vineri, la Antena 3 CNN despre reforma sistemului de pensii, subliniind importanța înțelegerii legii și evitarea manipulării informațiilor. "Foarte mulți vorbesc, dar puțini au răbdare să citească și să înțeleagă legea.

Șefii BNR, ASF, ANRE și ANCOM pot să-și păstreze cumulul salariu-pensie. Marius Budăi: "Așa s-a decis, parlamentarii au votat"

Cele mai noi articole

30 iunie 2023

Aceste lucruri sunt agreate cu Comisia Europeană

 

Cei care vor să se pensioneze, oricum se pensionează, până la intrarea legii în vigoare, în condițiile de astăzi.

Ceea ce se păstrează sunt doar condițiile de vechime și de vârstă. Calculul se va face după această lege, indiferent dacă ești acum la pensie, indiferent că ieși după ce legea intră în vigoare.

Nicio pensie nu va depăși venitul avut în activitati.

Orice pensie aflată în plată care depășește venitul avut în activitate va fi recalculat, chiar  dacă este pensionat înaintea acestei legi sau se pensionează după.

Amendamentul depus marți, nu modifică acest lucru, ci va modifica și lasă condițiile de vârstă și de vechime.

 

În primul rând, pentru a avea o reformă corectă trebuie să ai niște principii. Se aruncă cifre de dragul de a se comunica în spațiul public. Eu cred că prostirea electoratului trebuie să se oprească Vorbim de principiul de a nu mai avea perioade asimilate", a declarat Marius Budăi. Ministrul a mai menționat că nicio pensie nu va depăși venitul avut în activitate, iar cele care depășesc acest venit vor fi recalibrate, indiferent de momentul pensionării. 

"Vorbim de principiu de a nu mai depăși nicio pensie de salariul avut în activitate.

Întreaga perioadă de raportare de calcul a pensiei să ajungă treptat să fie raportat la întreaga perioadă. Vorbim despre principiul de a nu mai cumula mai multe pensii, este în lege.
Ultimele trei amendamente pe care le-am discutat cu Comisia Europeană, acel prag care să fie mult mai mic la impozitare de la salariul mediu brut, la salariul mediu net. Să avem o reducere a altor premii și sporuri pentru anumite categorii, toate lucrurile astea sunt în lege.

De la 0 la 2.000 de lei, va fi impozit zero

 

Pentru 2.000 și 4.000 de lei, pentru diferența dintre 2.000 și 4.000 de lei este impozit de 10% și pentru diferența 4.000 și 10.000 este impozit de 15%", a declarat Marius Budăi.

Întrebat de excepțiile cumului acordate membrilor de conducere BNR, ASF, ANR, Curtea de Conturi, Marius Budăi a spus: "Vorbesc din ce știu din lege, parlametarii, primarii au stabilit cu toții că au dreptul. Vedem ce se va întâmpla cu promulgarea legii".

Reduceri