Pensiile mici au primit deja o majorare luna aceasta, fiindcă seniorilor tocmai li s-au livrat banii pentru alimentele de bază.

Pensiile mici au primit deja o majorare luna aceasta, fiindcă seniorilor tocmai li s-au livrat banii pentru alimentele de bază.

S-au mărit pensiile: banii mai mulți sunt deja virați pe card, pensionarii au rămas „mască”

Cele mai noi articole

20 august 2023

Tu n-ai aflat încă? Luna aceasta pensiile s-au mărit

 

„Tot astăzi avem o veste bună și de la Ministerul fondurilor europene. Toate cardurile sociale au fost încărcate cu sumele pentru alimente aferente tranșei pe luna august. Vorbim de 2,4 milioane de români care au primit un sprijin de 250 de lei din partea statului. În acest moment, există o diferență de 90.000 de noi beneficiari eligibili și, imediat după ce vor fi emise cardurile pentru aceste persoane, vor fi alimentate cu banii necesari.

Din negocierile avute, înainte, de domnul ministru Boloș, în acest moment de domnul ministru Câciu, aceste programe vor continua și în exercițiul financiar viitor, vor fi prinse și din 2024 încolo”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Mulți pensionari sunt fără îndoială luați prin surprindere de decizia Guvernului de a le aloca și în luna august banii pentru alimente, în condițiile în care în spațiul public se vorbește despre austeritate și necesitatea de a adopta măsuri fiscale de corecție bugetară. Astfel, pensionarii trebuie să treacă peste momentul de uimire și să se bucure de ajutorul de la stat. Consistent sau insuficient, este o formă de sprijin care poate face diferența în aceste vremuri dificile în care fiecare bănuț contează.

Este vorba despre realimentarea cardurilor sociale de care se bucură milioane de cetățeni români, ale căror posibilități materiale modeste nu le oferă posibilitatea unui trai decent. Ca să vină în sprijinul lor, la fiecare două luni, Guvernul le oferă câte 250 de lei, bani ce sunt virați direct pe cardurile sociale.

Banii pot fi utilizați strict cu scopul pentru care au fost transmiși, adică pentru a achiziționa alimente de bază și pentru a acoperi costul unor mese calde în localuri precum cantinele.

Conform unui anunț oficial de la Guvern, 
cardurile deja au fost alimentate cu suma de 250 de lei, iar milioane de pensionari cu venituri mici se vor bucura luna aceasta de o pensie majorată, eveniment care va mai avea loc peste alte două luni. Mai mult, măsura de sprijin va continua și în anul 2024, deci oamenii pot sta liniștiți, fiindcă nu vor rămâne fără acești bani prea curând.

Majorări permanente de pensii, din 2024

 

Pe de altă parte, dacă mai sus vorbim despre o majorare temporară a pensiilor mici, prin faptul că pensionarii cu venituri modeste se bucură de 250 de lei în plus, din două în două luni, din 2024 aceștia vor primi în fiecare lună bani mai mulți la pensie.

 

De anul viitor urmează să intre în vigoare noi reguli în sistemul public de pensii, odată cu adoptarea noii legi a pensiilor. Aceasta din urmă ar ajuta la eliminarea inechităților de plată și ar contribui la un nivel de trai mai bun pentru pensionarii cu pensii mici care, după o viață de muncă și chin, de-abia primesc câteva sute de lei lunar.

„Proiectul pensiilor l-am gasit in lucru, trebuie să-l finalizam. In acest moment, în România funcționează după legea 263/2010 al pensiilor publice, avem o lege considerata foarte bună (legea din 2019, n.r.), dar doar parti din ea sunt in vigoare, altele au fost prorogate succesiv. Ca o conditionalitate in PNRR suntem in situatia de la a pleca cu ce avem acum cu cele doua legi si de a veni cu imbunătățiri pentru țintele din PNRR.