Premierul Marcel Ciolacu a venit cu precizări suplimentare despre creşterea pensiilor, după ce ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a vorbit de majorările pe care le vor primi pensionarii.

Premierul Marcel Ciolacu a venit cu precizări suplimentare despre creşterea pensiilor, după ce ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a vorbit de majorările pe care le vor primi pensionarii.

Românii care vor primi pensii cu 30% mai mari din 2024

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

21 septembrie 2023

Românii care vor primi pensii cu 30% mai mari din 2024

 

Premierul Marcel Ciolacu a dat de înțeles că majorarea standard care se va aplica tuturor pensionarilor din 1 ianuarie 2024 va corespunde ratei inflației din anul anterior.

Pornind de la acest procentaj de majorare legală, românii cu pensii mici vor putea primi și majorări cu 30 de procente. Astfel, românii care vor primi pensii mai mari cu 30% de la 1 ianuarie vor fi: pensionarii cu pensia minimă și cei cu pensii foarte mici, potrivit stirilekanald.ro. 

Şeful Guvernului a confirmat majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024 și a anunțat că unii dintre români vor avea pensii chiar şi cu 30% mai mari. Anterior, ministrul Marcel Boloș a spus că pensiile vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei din ianuarie 2024, ceea ce înseamnă cu o creștere medie de 14%. "Sunt bani pentru creşterea pensiilor vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. (...) În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare", a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în exclusivitate la Antena 3 CNN.
 

Marcel Boloş a precizat că noua majorare ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

La rândul său, Marcel Ciolacu a precizat că majorările se vor face diferențiat, iar unii dintre pensionari vor primi pensii mărite și cu 30%. "Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13,5%.

Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu poate 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit", a declarat premierul Marcel Ciolacu.


 

 

Cu cât vor creşte pensiile românilor în 2024

 

Varianta 1: indexarea cu rata inflaţiei în martie (cum recomandă Banca Mondială). 
 

Varianta 2: recalcularea celor cinci milioane de pensii după o nouă formulă din Lega Pensiilor.

 

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare. Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

 

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie. Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român. La sfârşitul anului 2022, România avea peste 4,7 milioane de pensionari.