Casa Națională de Pensii Publice a anunțat recent o serie de noi informații cu privire la românii care ies mai repede la pensie. Astfel, există o serie de persoane care pot ieși la pensie pentru limită de vârstă, dar cu reducerea vârstei standard de pensionare. Numărul acestor situații este extrem de redus, dar posibil, conform legislației în vigoare. 

Casa Națională de Pensii Publice a anunțat recent o serie de noi informații cu privire la românii care ies mai repede la pensie. Astfel, există o serie de persoane care pot ieși la pensie pentru limită de vârstă, dar cu reducerea vârstei standard de pensionare. Numărul acestor situații este extrem de redus, dar posibil, conform legislației în vigoare.

Românii care ies mai repede la pensie! Cea mai bună veste de la Casa de Pensii

Cele mai noi articole

29 august 2023

CNPP precizează că reducerea vârstei standard de pensionare operează în cazul asiguraților care au realizat stagii de cotizare în una sau mai multe din următoarele situaţii:

 

  • condiţii speciale de muncă (inclusiv fosta grupa I de muncă din legislației anterioară, până la 1 aprilie 2001);
  • condiţii deosebite de muncă (inclusiv fosta grupă a II a de muncă din legislaţia anterioară, până la 1 aprilie 2001);handicap;
  • ca beneficiari ai unor legi speciale (Legea nr. 341/2004 şi Decretul –lege nr. 118/1990).

 

Foarte important de precizat, aceste reduceri se pot aplica numai în situaţia în care a fost realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.


În același timp, Casa de Pensii arată şi o excepţie valabilă în situația persoanelor care beneficiază de prevederile Legii nr. 341/2004 vârsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani în condițiile realizării stagiului minim de cotizare prevăzut de lege.

Practic, anumiți români pot beneficia de pensia pentru limită de vârstă chiar cu scăderea vârstei de pensionare. Casa Națională de Pensii Publice a explicat recent situațiile în care se acordă pensia pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare.

 

Cu câți ani se reduce vârsta de pensionare

 

De asemenea, Casa de Pensii a anunțat ce categorii de persoane sunt vizate de noua lege și care vor ieși mai devreme la pensie. Astfel, este vorba despre Legea nr. 212/2023 pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 629 din 10 iulie 2023 şi a intrat în vigoare de pe data de 13 iulie 2023.

 

Conform legii, sunt vizați oamenii care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare și pe o rază de 8 km în jurul acestor localități. Așadar, acești români vor beneficia de reducerea standard de pensionare cu 2 ani fără penalizări.

 

Textul alineatului (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 oferă lista completă a localităților afectate de numeroase tipuri de poluare.

 

Iată localitățile vizate de lege:

 

„Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Bacău, Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Băiţa din judeţul Bihor, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud, Codlea, Crizbav, Făgăraş, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou şi Victoria din judeţul Braşov, Brăila, Chişcani şi Tichileşti din judeţul Brăila, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Işalniţa din judeţul Dolj, Galaţi din judeţul Galaţi, Giurgiu din judeţul Giurgiu, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni şi Urdari din judeţul Gorj, Bălan,Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş din judeţul Harghita, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Răchitova, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Borşa din judeţul Maramureş, Grinţieş şi Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Mina Altân-Tepe şi Tulcea din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea”.