Curtea Supremă va contesta la CCR proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, inițiativă despre care și fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că ar mai multe probleme, la cum arată în prezent.

Curtea Supremă va contesta la CCR proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, inițiativă despre care și fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că ar mai multe probleme, la cum arată în prezent.

Pensiile speciale ajung la mâna CCR

Cele mai noi articole

29 iunie 2023

Hibele reformei pensiilor speciale

 

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a vorbit cu „Adevărul” despre hibele actualei legi a pensiilor. Întrebat dacă reprezintă sau nu o problemă faptul că a fost menținută recalcularea pensiilor aflate în plată, potrivit noii formule din lege, Zegrean a punctat: „Legea asta e prost scrisă. Nu înțelegi nimic. Noi avem o lege privind tehnica legislativă. Acolo se vorbește de claritate, predictibilitate. Din legea asta a lor nu înțelegi nimic”.

Întrebat de apariția unor regimuri diferențiate de calculare a pensiilor și a pensionării, fostul șef al CCR a subliniat că e motiv de atac la Curte: „E o mare problemă de neclaritate. E motiv ca Înalta Curte să trimită la CCR pentru analiză, iar CCR să o trimită înapoi la legiuitor pentru a face un text legislativ inteligibil”.
 

Mai mult, ÎCCJ a decis sesizarea și asupra proiectului de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu de la stat. Doar ÎCCJ și Avocatul Poporului mai puteau face acest demers, în condițiile în care nicio forță parlamentară contestatară nu avea numărul necesar de semnături pentru sesizare.

În cazul legii privind pensiile speciale ÎCCj susține că „sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”. Și în cazul legii privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, ÎCCJ susține, de asemenea, că „sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”. Sunt invocate la acestea atât probleme de redactare, cât și de proceduri.

Fostul șef al CCR a mai indicat două aspecte problematice. Primul, cel al trecerii proiectului de la un for la altul de mai multe ori, miercuri fiind într-o procedură foarte rapidă. „Ce au făcut e împotriva regulilor de procedură. Articolul 75 din Constituție arată cum ar fi trebuit să procedeze. E un text care e într-adevăr deficitar, dar e textul care arată cum. Nu e normal să o adopți la Senat, apoi la Cameră în aceeași zi, fără să lași timp pentru amendamente”, a punctat Zegrean.

Reduceri