Pensiile vor fi stabilite după o nouă formulă. Experții Băncii Mondiale au pus pe masa ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, mai multe scenarii de lucru. Acestea au în vedere modificarea formulei de calcul pentru pensii, dar și prelungirea perioadei de cotizare.

Pensiile vor fi stabilite după o nouă formulă. Experții Băncii Mondiale au pus pe masa ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, mai multe scenarii de lucru. Acestea au în vedere modificarea formulei de calcul pentru pensii, dar și prelungirea perioadei de cotizare.

Pensiile, o nouă formulă de calcul. Vești proaste: mai mulți ani de muncă

Cele mai noi articole

01 septembrie 2023

Pensiile românilor, variantele de lucru la dispoziția Guvernului
 

Ministerul Muncii are la dispoziție mai multe scenarii după care să realizeze o reformă a pensiilor din România. Experții Băncii Mondiale au prezentat propriile scenarii de lucru, din care oficialii români urmează să aleagă. Variantele propuse ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu sunt următoarele:

  • Păstrarea formulei de calcul din Legea 127. Aceasta presupune că nivelul punctului de pensie se stabileşte în valoare fixă de către Guvern. Punctajul pentru fiecare pensionar se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani. Pensia se stabileşte prin înmulţirea punctajului obţinut cu valoarea punctului de pensie;
  • Stabilirea punctului de pensie la 40% sau 45% din câştigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului;

 

Pensiile vor fi calculate după o nouă formulă, conform unor recomandări făcute e experții Băncii Mondiale. Pe masa ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, există mai multe scenarii de lucru.

 

Acestea au în vedere modificări la legea pensiilor, respectiv formula de calcul și de indexare. De asemenea, se propune și creșterea vârstei de pensionare pentru femei. Acestea vor putea să se retragă din actvitate cu trei ani mai târziu decât în prezent. Practic se vor pensiona la 65 de ani, la fel ca și bărbații.

 

În aceste zile, la Bruxelles se poartă discuții, între experții Comisiei Europene și reprezentanții Guvernului cu privire pensiile românilor.

  • Adăugarea unor punctaje suplimentare pentru numărul de ani de contribuţie ce depăşesc 25 de ani. De exemplu se propune 0,25 puncte pentru cei care au lucrat cinci ani în plus, față de nivelul de contributivitate de 25 ani;
  • Indexarea pensiilor în luna martie 2024 cu rata inflaţiei din anul precedent;
  • Egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei şi bărbăţi;
  • Eliminarea pensiei minime;
  • Reducerea pensiei în cazul pensionării anticipate – de la 14,4% la 24%;
  • Reintroducerea comisionului de colectare pentru pilonul 2 de pensii;
  • Reducerea punctajului suplimentar, la pensiile românilor, pentru cei ce au lucrat în condiţii deosebite şi speciale;
  • Eliminarea majorării de 10% pentru punctajele din perioadele realizate între anii 1975 și 2001.