Pensiile speciale continuă să fie o problemă majoră în România, iar în loc să se găsească o soluție în acest sens, numărul de beneficiari crește de la an la an, iar cheltuielile bugetare, de asemenea.Cifra celor care beneficiază de pensii speciale pentru serviciul în Parlament înregistrează o creștere anuală, numărul actual al beneficiarilor ajungând la 845.

 

Pentru acoperirea plăților curente, bugetul va aloca 64 de milioane de lei în 2024, iar alte 34 de milioane sunt alocate pentru achitarea restanțelor.

Pensiile speciale continuă să fie o problemă majoră în România, iar în loc să se găsească o soluție în acest sens, numărul de beneficiari crește de la an la an, iar cheltuielile bugetare, de asemenea. Vezi mai multe stiri pe descoperatera.ro

Numărul beneficiarilor de pensii speciale din Parlament crește

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

09 ianuarie 2024

Restabilirea plăților pentru pensii speciale de care beneficiază foștii parlamentari a fost implementată la data de 12 decembrie 2023. Această decizie a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii CCR numărul 678.

 

În cadrul acestei decizii, s-a argumentat că eliminarea acestor venituri este posibilă doar pentru perioada viitoare, deoarece toți cei cu mandate complete până la 1 iulie 2023 continuă să fie beneficiari sau potențiali beneficiari ai indemnizației pentru limită de vârstă.

 

Cel mai mic nivel al indemnizației, în valoare de peste 15.000 de lei Indemnizația minimă acordată unui membru al Parlamentului, în sumă brută, se ridică la 1.958 de lei, situându-se în cazul unui mandat scurt în legislatura 1990-1992.

 

În contrast, cel mai ridicat nivel al pensiei speciale atinge suma de 15.319 lei și este acordat unui parlamentar cu trei mandate (unul dintre acestea însumând 49 de luni, în cadrul legislaturii 1992-1996, nu exact 48 de luni), urmat de sume de 15.213 lei, destinate celor cu trei sau mai multe mandate (având în vedere un total de 144 de luni).

Conform datelor obținute de la Secretariatele Generale ale Camerei Deputaților și Senatului, se observă că numărul persoanelor care primesc pensii speciale a ajuns la 845. Această cifră este alcătuită din 585 de foști deputați și 260 de foști senatori, conform informațiilor disponibile la sfârșitul lunii decembrie.

 

Comparativ cu situația de acum un an, când numărul beneficiarilor de pensii speciale pentru mandatele parlamentare era de 829, s-au înregistrat modificări datorate și deceselor unor foști aleși care beneficiau de aceste pensii, printre aceștia numărându-se și Anghel Stanciu, considerat unul dintre promotorii acestor privilegii.

 

În plus, conform declarațiilor ambelor camere parlamentare, cinci dosare suplimentare au fost înregistrate în urma deciziei Curții Constituționale referitoare la reintegrarea acestora în sistemul de plată.

Numărul persoanelor care beneficiază de pensii speciale pentru serviciul în Parlament înregistrează o creștere anuală, ajungând în prezent la 845.

 

Pentru a acoperi plățile curente, bugetul alocă 64 de milioane de lei în 2024, cu încă 34 de milioane alocate pentru achitarea restanțelor.

 

Conform datelor furnizate de Secretariatele Generale de la Camera Deputaților și de la Senat, la sfârșitul lunii decembrie, 585 de foști deputați și 260 de foști senatori sunt actuali beneficiari de pensii speciale. În comparație cu situația de acum un an, când numărul era de 829, au avut loc decese în rândul beneficiarilor, inclusiv Anghel Stanciu, considerat unul dintre inițiatorii acestor privilegii.

 

De asemenea, conform declarațiilor celor două structuri parlamentare, alte cinci dosare au fost înregistrate după decizia Curții Constituționale privind reintegrarea acestora în sistemul de plată.

 

Restabilirea plăților pentru pensiile speciale a fost pusă în aplicare la 12 decembrie 2023 și a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii CCR numărul 678.

 

În cadrul acestei hotărâri, s-a explicat motivul pentru care eliminarea acestor venituri este posibilă doar pentru perioada viitoare, deoarece toți cei cu mandate complete până la 1 iulie 2023 continuă să fie beneficiari sau potențiali beneficiari ai indemnizației pentru limită de vârstă.

 

În privința indemnizațiilor, acestea variază de la un minim de 1.958 de lei pentru un mandat scurt în legislatura 1990-1992, până la o sumă impresionantă de 15.319 lei, acordată unui parlamentar cu trei mandate.

 

Conform informațiilor obținute de la Camera Deputaților și Senat, suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor cu pensiile speciale pentru întregul an 2024 este estimată la 64,2 milioane de lei. Camera Deputaților a alocat 41,4 milioane de lei, iar Senatul 22,8 milioane de lei în acest scop.

 

Se remarcă că un număr semnificativ de beneficiari au un singur mandat complet, care a durat patru ani, constituind 48 sau 49 de luni de activitate în Legislativ. Un alt grup important de beneficiari sunt politicienii cu două mandate, în timp ce 151 de persoane beneficiază de pensia pentru trei sau mai multe mandate. Legislația specifică se referă la trei mandate, deoarece se regăsește și o persoană care a deținut nu mai puțin de șapte mandate complete.