Sunt modificări în ce priveşte vârsta de pensionare în proiectul de lege care a trecut ieri de votul final, astfel că s-a renunţat la posibilitatea de a munci până la 70 de ani, dar a fost înlocuită cu o altă prevedere.

Sunt modificări în ce priveşte vârsta de pensionare în proiectul de lege care a trecut ieri de votul final, astfel că s-a renunţat la posibilitatea de a munci până la 70 de ani, dar a fost înlocuită cu o altă prevedere.

Modificări la vârsta de pensionare. S-a renunțat la pensionarea opțională la 70 de ani, dar a fost înlocuită cu altă prevedere

Cele mai noi articole

29 iunie 2023

Acelaşi proiect de lege mai prevedea în forma inițială adoptată de Senat și introducerea opțiunii de a lucra până la 70 de ani, atât la stat, cât și la privat.

Măsura a fost scoasă de deputați şi va fi înlocuită cu o altă prevedere, respectiv doar posibilitatea menținerii în activitate cel mult trei ani peste vârsta standard de pensionare, însă numai cu acordul anual al angajatorului.

"Art. 10. – Articolul 517 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

2. Alineatul (2) se modifică si va avea următorul cuprins:

Este vorba despre proiectul de lege potrivit căruia bugetarilor le va fi interzis să mai cumuleze salariul cu pensia, se arată în proiectul de lege adoptat miercuri la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. 
 

Astfel, românii care cumulează pensia cu salariul vor avea la dispoziţie 30 de zile ca să opteze pentru un singur venit. Legea care a fost aprobată cu 215 voturi "pentru".

Potrivit amendamentelor admise, sunt exceptate de la interdicție persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, precum şi celor pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie, profesorii, persoanele angajate să aibă grijă de bătrâni, medicii și asistenții, preoții și artiștii, membrii Academiei Române și cei care lucrează în autorități autonome, cum ar fi BNR, ANRE, ASF și ANCOM.

(2) Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile calendaristice anterior împlinirii vârstei de 65 de ani, funcţionarul public poate continua activitatea în baza aceluiași raport de serviciu maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu acordul anual al conducătorului autorității sau instituţiei publice. 

Pe perioada în care este dispusă menţinerea în activitate pot fi aplicate dispoziţiile art. 378", se arată în lege.

Pentru a intra în vigoare, mai este nevoie acum ca proiectul să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

În prezent, pensia minimă este 1.200 lei, iar salariul minim pe economie a ajuns la aproximativ 1.860 lei. 

Reduceri