Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat, miercuri seară, criteriile după care a fost stabilită perioada de 25 de ani vechime în muncă peste care pensionarii primesc, la calculul pensiilor, aşa-numitele ”puncte de stabilitate”. Ea a arătat că noua lege încurajează munca şi că aceasta este respectată.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat, miercuri seară, criteriile după care a fost stabilită perioada de 25 de ani vechime în muncă peste care pensionarii primesc, la calculul pensiilor, aşa-numitele ”puncte de stabilitate”. Ea a arătat că noua lege încurajează munca şi că aceasta este respectată.

Ministrul Muncii spune cum se acordă 'punctele de stabilitate' în calculul pensiei

Cele mai noi articole

24 noiembrie 2023

Ea a precizat că media de 25 de ani a fost calculată ţinând cont de patru legi aplicate în sistemul public din România.

 

”Reprezintă media stagiilor din sistemul public de pensii după toate legile pe care noi le-am avut în vigoare până acum, între stagiul minim de cotizare şi stagiul complet de cotizare. Acest parametru a fost determinat făcând media stagiilor minime şi complete de cotizare după legile pensiilor pe care le-am avut până acum în România. (...) Stagiul complet de cotizare este 35 de ani, de regulă, românii se pensionează peste 35 de ani. În România avem şi vor rămâne aceste tipuri de pensionari: avem pensie limită de vârstă, pensie anticipată, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş. Fiecare categorie are regulile sale”, a afirmat Simona Bucura Oprescu, miercuri seară, la Euronews România.

Conform ministrului, acesta ”este un mod de arăta că încurajăm munca şi respectăm munca”.

Puncte suplimentare se aplică pentru vechime mai mare de 25 de ani, iar cu cât perioada de cotizare creşte, numărul de puncte suplimentare luate în considerare la calcularea pensiei se majorează.