Salita Turda este o veche salina cu o atmosfera unica data de parcul de distractii subteran adapostit in camerele sale maiestuoase. Este situata în România, la 40 de minute de mers cu mașina de Cluj-Napoca, al doilea oraș ca mărime românesc și fostă capitală a Transilvaniei. A devenit în zilele noastre o destinație turistică cunoscută localnicilor, dar nu și vizitatorilor internaționali.

Salita Turda este o veche salina cu o atmosfera unica data de parcul de distractii subteran adapostit in camerele sale maiestuoase

Magia minei de sare - Salina Turda

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

09 martie 2023

Atracții ale Salinei din Turda

 

Salina din Turda este în prezent nu doar un muzeu, cu mai multe camere de extracție și utilaje vechi din lemn, ci și un parc de distracții cu mai multe atracții și un centru balnear. Pe lângă distracția vizitatorilor, una dintre ideile din spatele realizării parcului de distracții este crearea unui loc plăcut pentru ca copiii să stea cât mai mult timp și să beneficieze de aerul curat și ionizat, un bun tratament pentru problemele respiratorii. Aceleași principii sunt exploatate și în încăperile din Salina Turda, numită Mina Gizela, special concepute pentru tratamente de sănătate, datorită microclimatului său particular, cu temperatură constantă, umiditate favorabilă și absență a poluanților.

Deși combinația ar putea părea îndrăzneață, a fost o alegere reușită și unică; Nu am nicio îndoială în a spune că Salina din Turda se află în primele trei locuri bune pe care le-am vizitat în ultimii ani!

Istoria Salinei Turda pe scurt

 

Exploatarea a început pentru prima dată la suprafața zonei în urmă cu peste 2000 de ani, iar mai târziu s-a extins în subteran. Extracția a fost oprită în 1932 și, în consecință, salina a fost abandonată. Apoi a îndeplinit diverse funcții, cum ar fi adăpostul împotriva bombelor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și depozitarea brânzeturilor. În 1991 a fost declarat „Muzeul Minei” și deschis în 1992 ca obiectiv turistic și centru balnear; ulterior a fost reînnoit și adus în starea actuală cu o nouă inaugurare în 2010.

Accesul în salina se face printr-un tunel lung de 917 m (0,57 mile), numit tunel Franz Josef, cu pereții acoperiți la început de o zidărie de 40 cm grosime, transformându-se în continuare într-o formă organică naturală. Nu m-am putut abține să „gust” din acești pereți atrăgători și chiar avea gust de sare!

 

Prima încăpere care va fi vizitată este Mina Iosef, o cameră în formă de con cunoscută și sub numele de „cameră Eco”, adâncime de 112 m (368 picioare), cu un diametru de 67 m (220 picioare). Este destul de întuneric și există un gard care îi împiedică pe vizitatori să ajungă la margine, așa că dedesubt nu se vede mare lucru.

 

Textura interesantă a pereților se datorează procesului geologic de formare: diferite straturi au fost create de mare care inundă zona și apoi s-au retras de-a lungul veacurilor și în cele din urmă s-au îndoit de mișcarea tectonică. Peste 99% din mineralul găsit în Salina Turda este făcut din clorură de sodiu, ceea ce înseamnă că este foarte pur. Cea mai mare parte a Transilvaniei este acoperită de zăcăminte de sare, cu o grosime medie variind de la 250 m până la 1200 m (0,15 - 0,75 mile).

 

În Sala Crivac se poate admira mașina de extracție a lemnului din 1881, un exemplu unic de acest gen în Europa. Era tras de cai și folosea la ridicarea sării extrase din Mina Rudolf pentru a fi ulterior transportată prin galeria de intrare.

 

Alte încăperi din zona muzeului găzduiesc alte utilaje antice, un altar folosit pentru sărbători religioase și „scara oamenilor bogați”.

 

Următoarea cameră este Mina Rudolf, o cameră trapezoidală cu o lungime de 80 m (262 picioare), o lățime maximă de 50 m (164 picioare) și o înălțime de 42 m (138 picioare).

Lămpile suspendate și suprafețele lucioase creează o atmosferă sugestivă și ireală.Peretele de nord este acoperit cu stalactite de sare care pot crește până la 2-5 cm (1-2") pe an și se sparg sub propria greutate când ajung la o lungime de aproximativ 3. m (10 picioare). Balcoanele de lemn, accesibile turistilor, au fost destinate initial sa controleze evolutia lucrarilor de dedesubt. Mina Rudolf a fost ultima exploatata in Salina Turda.

 

În Mina Rudolf se află și parcul de distracții cu mese de biliard, tenis de masă, roată și piste de bowling. Pentru a vă bucura de una dintre atracții, este necesară o taxă suplimentară, dar este încă destul de accesibilă pentru standardele occidentale.

 

Roata este de 20 m (66 picioare) înălțime, are 6 cabine și durează aproximativ 8 minute pentru a termina o rotație. 

 

În Mina Rudolf există chiar și un amfiteatru cu 180 de locuri pentru concerte și evenimente muzicale. 

 

Pentru a ajunge la fundul Minei Rudolf, este posibil să folosiți un lift modern, adăugat la ultima renovare din 2009, sau să mergeți cu picioarele prin cele 13 etaje ale scării din cherestea de brad. Mersul cu picioarele oferă posibilitatea de a vă bucura de priveliștea de la diferite niveluri și de a vedea detalii nevăzute altfel cu liftul. 

 

Mina Maria Terezia este cea mai sugestivă cameră și are o înălțime totală de 120 m (394 picioare). În interiorul acestei mine în formă de clopot s-a format un lac natural prin infiltrarea apei și precipitații. Lacul sărat are 8 m (26 picioare) adâncime și are un diametru de 70 m (230 picioare) în partea de jos. În centrul lacului apare o insulă înaltă de 5 m (16 picioare), făcută din sare reziduală umezită aici de-a lungul anilor.Pe o parte a peretelui curbat al minei Maria Terezia este vizibilă o cascadă de sare.