Vin cu vești super bune de la unul din cele mai frumoase locuri din România, Lacul Sfânta Ana! Aceasta arie naturală unică în ţară şi în Europa Centrală şi de Est beneficiază de un Regulament nou de vizitare, care are scopul de a o proteja și conserva!

Vin cu vești super bune de la unul din cele mai frumoase locuri din România, Lacul Sfânta Ana!

Lacul Sfânta Ana – Regulament de vizitare

Cele mai noi articole

02 martie 2023

Unde se află și cum ajungi la Lacul Sfânta Ana?

 

Lacul Sfânta Ana se află la o distanţă de 77 km de Brașov,  55 km de Municipiul Miercurea Ciuc, 48 km de Municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv 33 km de oraşul Târgu Secuiesc.

Lacul Sfânta Ana poate fi accesat cu mașina până în pasul dintre cele 2 cratere, vezi pin pe maps mai jos, iar de acolo vei continua drumul pe jos (sau cu bicicleta, trotineta, cu role, etc) pentru circa încă 15 – 20 min pe drum asfaltat. 

Grătarele, gălăgia și haosul au luat sfârșit. Locul s-a transformat într-o oază de relaxare. În sfârșit o locație în care se face turism ecologic! 

Avem speranța că vom preda mai departe, generațiilor viitoare aceste comori ale țării. Citește tot articolul și vezi ce nu mai ai voie să faci dacă ajungi la acest lac vulcanic.

Lacul Sfânta Ana este una dintre cele mai importante atracţii naturale ale Ţinutului Secuiesc, este unicul lac vulcanic din România format pe fundul craterului unui vulcan stins, unul dintre cele două cratere aflate în masivul Ciomatu, situat în masivul vulcanic Harghita, în timp ce în celălalt crater se află Tinovul Mohoş.

Transportul până la lac este asigurat gratuit doar pentru pesoanele în vârstă, femeile vizibil gravide, persoanele cu dizabilități sau pentru copiii cu vârstă sub 5 ani (cu un însoțitor), cu un autobuz care circulă din oră în oră. Singurul autovehicul care mai circulă pe acest drum. 

 

ATENȚIE nu mai puteți ajunge cu mașina până la parcarea amenajată de la baza Lacului Sfânta Ana, deși drumul este asfaltat și se află în condiții foarte bune, prima regulă de protecție a lacului închide traficul auto. 

 

Parcarea maşinilor, microbuzelor sau autobuzelor se realizează exclusiv în pasul dintre cele două cratere în zonele de parcare prevăzute cu sistem de acces cu bariere, aflate în stânga şi dreapta drumului. Parcarea se află la 1400 m distanță de Lacul Sfânta Ana şi la 300 m de Tinovul Mohoş.

 

Această regulă pe mine mă bucură enorm, pe lângă faptul că protejează mediul, încurajează și mișcarea și drumețiile în natură, pentru toate vârstele. Cred că a fost singura locație în care am văzut atât de mulți copii fericiți la un loc. Ce poate fi mai frumos pentru ei decât să alerge pe drum în toate direcțiile fără să aibă grija mașinilor.

 

Recunosc că este o senzație foarte plăcută când natura este redată pietonilor, este o plăcere să te plimbi fără să respiri noxe, uneori am senzația că uităm cum mai miroase aerul curat! Lasă-ți plămânii să se încarce cu oxigen și mintea să se relaxe. 

Drumul asfaltat ține chiar până la buza lacului, de acolo poți închiria bărcuțe cu vâsle sau poți savura un kürtös kalacs, ori o cafea la terasa amenajată.

 

Trasee turistice spre Lacul Sfânta Ana

 

Dacă nu vrei să vii cu mașina te informez că există 2 trasee turistice amenajate pe care poți ajunge la Lacul Sfânta Ana.

1. Traseul 1: Pornind pe jos de la Tuşnad Băi pe poteca turistică de cca. 4,5 km. Marcaj cruce roşie. Durată aprox. 1,5 ore. Atenție zona este frecventată de urși.

2. Traseul 2: Dinspre Lăzăreni pornind în direcţia nord. Marcaj cruce roşie, apoi cruce albastră. Distanţa până Tinovul Mohoş este de aprox. 10 km, iar până la Lacul Sfânta Ana încă 2 km. Durată în total 3 ore de mers pe jos. Atenție zona este frecventată de urși.

 

Program de vizitare Lacul Sfânta Ana

Program de vară: 01 aprilie – 31 octombrie – deschis în intervalul orar: 09:00 – 19:00 (ultima intrare 18:30).

Program de iarnă: 01 noiembrie – 31 martie – deschis  în intervalul orar: 10:00 – 18:00 (ultima intrare 17:00).