Dacă nu ai nici măcar un stagiu minim de cotizare pe piața muncii, trebuie să știi că există posibilitatea de a ieși la pensie chiar și-n aceste condiții. Totuși, trebuie să scoți bani din buzunar pentru a cumpăra vechime în muncă.

Dacă nu ai nici măcar un stagiu minim de cotizare pe piața muncii, trebuie să știi că există posibilitatea de a ieși la pensie chiar și-n aceste condiții. Totuși, trebuie să scoți bani din buzunar pentru a cumpăra vechime în muncă.

Cum să iei bani de pensie, dacă n-ai muncit nici măcar 15 ani?

Cele mai noi articole

20 august 2023

Ce ai de făcut dacă vrei pensie, dar nu ai prea fost la serviciu

 

Amintim că data limita actuală era finele lunii august, dar acum se va putea cumpăra vechime până pe 31 decembrie 2023. „Persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori lunii în care se încheie contractul cu Casa de Pensii. Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024. 

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii”, transmite ministerul Muncii.

Conform unui proiect proaspăt lansat în transparență decizională de ministerul Muncii și Solidarității Sociale, românii care nu au suficienți ani petrecuți în câmpul muncii vor avea posibilitatea de a-și cumpăra vechime până la finele anului.

Atenție, unele perioade în care nu ai muncit efectiv, dar ai fost angajat, se iau în considerare ca fiind vechime în muncă. De exemplu, amintim aici perioada concediului de maternitate.

 

„Concediul de maternitate cuprinde concediul pentru sarcină și pe cel pentru lăuzie și poate avea până la 126 de zile calendaristice, conform Ordonanței de Urgență nr. 158/2005. Concediul pentru sarcină include 63 de zile înainte de naștere, iar cel de lăuzie, cel mult 63 de zile după naștere (minimul este de 42 de zile calendaristice), însă pot fi alese și alte perioade. Concediul de maternitate se plătește cu o indemnizație calculată ca 85% din baza de calcul și intră în calculul vechimii în muncă”, conform explicațiilor bundeangajat.olx.ro.

 

De asemenea, cursurile de pregătire profesională, dar și concediul de studii sau concediul de odihnă reprezintă perioade care se adaugă la vechimea efectivă.