Angajații care au cotizat care la sistemul public doar 10-15 ani vor avea dreptul la pensie când vor împlini vârsta necesară. Cuantumul pensiei se ridică la 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de muncă.


 

Angajații care au cotizat care la sistemul public doar 10-15 ani vor avea dreptul la pensie când vor împlini vârsta necesară. Cuantumul pensiei se ridică la 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de muncă.

Cum calculezi cu ce sumă de bani ieși la pensie. Pragul de 15 ani vechime este cel mai important

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

29 august 2023

Au vârsta, nu au anii

 

Tocmai din acest motiv, s-a decis ca acestor persoane să li se ofere posobilitatea de a-și cumpăra anii de pensie pentru a ajunge la minim 15. Și, astfel, să primească pensie completă. Cine nu a făcut-o mai are timp până la 1 septembrie. Guvernul intenționează să prelungească limita la 1 ianuarie 204, dar actul oficial nu a ingtrat în vigoare.

 

Cei care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare de 15 ani pot să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. 

 

Dat fiind că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, cota urcă la 750 lei, de la 638 de lei în 2022.

 

Dacă cineva vrea să cumpere 1 an de vechime va trebui să plătească 9.000 de lei.

Angajații care au cotizat care la sistemul public doar 10-15 ani vor avea dreptul la pensie când vor împlini vârsta necesară. Cuantumul pensiei se ridică la 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de muncă. Partea proasta e că românii mai pot cumpăra ani de pensie doar până la finalul lunii septembrie.
 

Mulți români pot rămâne fără pensie 

 

Potrivit Casei de pensii, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

 

Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

Există români care au vârsta de pensionare, dar nu au cei 15 ani minimi în care au cotizat. Și nu pentru că nu au muncit, ci pentru că au lucrat la negru sau pentru că patronii nu le-au plătit contribuțiile.

Cum se calculează pensia

 

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

 

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. „Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

 

În cazul în care, din calculul pensiei, rezultă o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare.

Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă.