Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că e de acord ca pensia să nu depăşească salariul şi cu condiţia de vechime de 20 de ani în profesia de magistrat, însă susţine necesitatea unei „metode reale de etapizare a creşterii vârstei de pensionare”.

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că e de acord ca pensia să nu depăşească salariul şi cu condiţia de vechime de 20 de ani în profesia de magistrat, însă susţine necesitatea unei „metode reale de etapizare a creşterii vârstei de pensionare”.

CSM anunţă că e de acord ca pensia să nu depăşească salariul şi cu condiţia de vechime de 20 de ani

Cele mai noi articole

09 iulie 2023

Prin urmare, este necesar ca dispoziţiile legale să reglementeze o metodă reală de etapizare a creşterii vârstei de pensionare, pe o perioadă de timp rezonabilă, astfel încât să nu se creeze situaţii discriminatorii între profesioniştii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu o vârstă biologică diferită. Totodată, apreciem că este necesar ca soluţia legislativă să prevadă un mecanism de pensionare anticipată, cu penalizarea cuantumului drepturilor de pensie, ce există în prezent în legislaţia care reglementează sistemul public de pensii. Este echitabil ca o astfel de posibilitate să fie prevăzută şi pentru magistraţi, mai ales în condiţiile în care, potrivit proiectului de lege, limita de vârstă pentru pensionare urmează a fi majorată considerabil”; precizează documentul citat.

„Sistemul judiciar este de acord ca soluţia legislativă propusă să reglementeze un nivel maxim al pensiei, care să nu depăşească salariul în plată al unui magistrat în activitate.

De asemenea, sistemul judiciar apreciază că este necesar să se stabilească o vechime în magistratură de minimum 25 de ani pentru pensia de serviciu, din care în mod obligatoriu 20 de ani în funcţia de judecător sau procuror”, se arată într-un comunicat dat publicităţii miercuri de CSM, transmite News.ro. 

Forul reprezentativ al procurorilor şi judecătorilor este de acord şi cu stabilirea unei vârste privind pensionarea, însă cere o perioadă de tranziţie şi etapizare în ceea ce priveşte modificarea vârstei actuale. „Suntem de acord cu stabilirea unei vârste de pensionare, dar precizăm că este necesară o perioadă de tranziţie pentru a asigura încrederea legitimă a profesioniştilor din sistemul judiciar, care şi-au început cariera în temeiul unui cadru juridic diferit.

Ce se va întâmpla cu banii de pensii! Este informația momentului pentru milioane de români - https://descoperatera.ro/ce-se-va-intampla-cu-banii-de-pensii%21-este-informatia-momentului-pentru-milioane-de-romani

 

Bani în plus pe lângă pensii! Toți cei care ies la pensie trebuie să facă asta neapărat - https://descoperatera.ro/bani-in-plus-pe-langa-pensii%21-toti-cei-care-ies-la-pensie-trebuie-sa-faca-asta-neaparat

Reduceri