Cu o inflație mult mai mare decât și-ar fi dorit guvernul din  Marea Britanie, pensionarii pot beneficia de o creștere anuală a pensiei cu aproximativ 850 de lire sterline. Inflația se situează în prezent la 8,7% și nu dă semne de scădere, scăzând mult mai lent decât au prezis economiștii și guvernul, transmite  The Guardian.
Premierul britanic Rishi Sunak s-a angajat să respecte sistemul „Triple Lock” în ceea ce privește pensiile (n.r. pensiile cresc la fiecare 12 luni, cu două procente, în funcție de rata inflației sau de creșterea salariului mediu), în ciuda semnalelor că asta va costa bugetul țării 10 miliarde de lire sterline, adică cu 2,5 miliarde de lire sterline mai mult decât se estimase.

Cresc pensiile! Vestea cea mare pentru pensionari. Anunțul făcut de premier

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

20 august 2023

Pensiile cresc în luna aprilie a fiecărui an cu două procente

 

Conform „Triple lock” pensiile cresc în luna aprilie a fiecărui an cu două procente, în funcție de rata inflației sau de creșterea salariului mediu sau 2,5%. O perioadă de inflație în creștere a dus la creșterea costurilor schemei în 2022, determinând ”câinele de pază” al cheltuielilor guvernului să pună la îndoială viabilitatea „Triple lock” pe termen lung.

 

Paul Johnson, directorul Institutului pentru Studii Fiscale, a declarat că pensionarii au beneficiat timp de doi ani de protecție împotriva crizei costului vieții, mai ales anul trecut, când prețurile au crescut mai repede decât veniturile.

Guvernul rămâne angajat în politica sa privind „Triple Lock”

 

Premierul Rishi Sunak a insistat că nu are o problemă cu pensionarii care primesc majorarea anuală integrală. Sumele alocate pensionarilor la stat au costat contribuabilul britanic 124 de miliarde de lire sterline în acest an. Suma urmează să crească cu 8% anul viitor în aprilie, potrivit ultimelor date economice.

Creșterea pensiei, în 2022, s-a bazat pe creșterea costului vieții

 

O analiză a rezultatului alegerilor generale din 2019 a arătat că sprijinul pentru conservatori a crescut constant odată cu vârsta, două treimi dintre cei de peste 70 de ani susținând partidul lui Boris Johnson. Creșterea pensiei de anul trecut s-a bazat pe creșterea cu 10,1% a costului vieții în perioada de 12 luni până în septembrie, dar de atunci rata anuală a inflației a scăzut.

 

Cifra din iulie, publicată miercuri, a arătat că inflația a scăzut, de la 7,9%, la 6,8%. Sunak nu a dat niciun indiciu că guvernul se pregătește să renunțe la „Triple lock”, în ciuda avertismentelor din partea Oficiului pentru responsabilitatea bugetară (OBR) cu privire la costurile în creștere.