Reevaluarea sau revizuirea deciziei de pensionare sunt proceduri prin care se ajustează sau corectează sumele aferente pensiilor, în cazul în care aceste proceduri sunt inițiate de către beneficiarii de pensie sau prin lege.

Reevaluarea sau revizuirea deciziei de pensionare sunt proceduri prin care se ajustează sau corectează sumele aferente pensiilor, în cazul în care aceste proceduri sunt inițiate de către beneficiarii de pensie sau prin lege.

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2023

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

16 august 2023

Ce activități vor desfășura noii angajați ai caselor de pensii:

 

  • determinarea stagiilor de cotizare și a numărului de puncte pentru perioadele de vechime în muncă realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, în baza informațiilor existente în arhiva electronică, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare. Emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat și transmiterea acestora către casele teritoriale de pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către pensionari.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanța de Urgență privitor la recalcularea pensiilor. În mod concret, este vorba de angajările care se fac pe funcții contractuale în cadrul caselor teritoriale de pensii.

 

Potrivit proiectului făcut public de Ministerul Muncii, se prelungește până la 31 august 2024, termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale, personalul desfășurând activități în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii în vederea eficientizării operaționale și serviciile electronice avansate pentru sistemul național de pensii prin digitalizare și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, conform PNRR. Pentru recalcularea pensiilor, casele de pensii din întreaga țară au scos la concurs 1.000 de posturi noi. Trebuie precizat că posturile se ocupă prin concurs.


  • Recalcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem al agricultorilor , prin determinarea numărului de puncte conform noii formule de calcul a pensiilor, emiterea și transmiterea deciziilor de pensii către pensionari.