Mecanismul actual de cumpărare a vechimii în muncă va fi prelungit cu încă un an, conform unui proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la Ministerul Muncii.

Mecanismul actual de cumpărare a vechimii în muncă va fi prelungit cu încă un an, conform unui proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la Ministerul Muncii.

Cât de avantajos este să cumperi vechime în muncă. Calculul unei pensii cu și fără un gol de 6 ani pe cartea de muncă.

Cele mai noi articole

19 august 2023

Contractul de asigurare socială care permite cumpărarea unui număr de ani de vechime în muncă poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetățenie, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii:

 
  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
  • contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

 

 

Completarea stagiului de cotizare la pensia de stat va fi posibilă până în 31 decembrie 2024. În prezent, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în cuantumul unui sfert din salariul minim în vigoare la data semnării contractului, adică 9.000 de lei pe an.

Deși sistemul a fost gândit pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile financiar care au în prezent sub 15 ani de vechime în muncă, se pune întrebarea cât de avantajos este sistemul pentru contribuabilii care au nevoie să își acopere goluri în istoricul cotizațiilor înainte de pensionare și dacă o investiție de aproape 55.000 de lei pentru 6 ani de vechime se va traduce într-o creștere a pensiei care depășește alternativele de economisire sau pensii facultative din sistemul privat.

 

Astfel, o persoană care din varii motive are un gol în istoricul de contribuții de până la 6 ani va dori să compenseze această perioadă din vechimea sa în muncă prin plata a 9.000 de lei pe an pentru acea perioadă de 6 ani, într-un total de 54.000 de lei.
 

În scopul înțelegerii rentabilității acestui calcul, am luat situația ipotetică a unei persoane angajate cu 35 de ani de experiență în muncă. Ne-am imaginat două parcursuri aproape identice, pornind de la un salariu de început care ar fi rezultat în cotizația cu 0.6 puncte de pensie, cu creșteri incrementale la 7 ani până când, în anul 35 de muncă, angajatul ar ajunge la cotizații de 1,8 puncte de pensie (echivalentul a două salarii medii).

 

Calculul pentru ipoteza în care angajatul a plătit cotizații în fiecare an, i-ar aduce o pensie de 2142 de lei pe lună. În a doua ipoteză, am presupus că undeva în cel de-al 20-lea an de muncă, angajatul s-a retras pentru 6 ani de pe câmpul muncii, în perioada când contribuia la fondul de pensii cu cotizații în valoare de 1.2-1.4 puncte. A doua ipoteză ar rezulta într-o pensie totală de 1734 de lei la același moment al calculului. Diferența de cotizație astfel este de 408 de lei.