Casa de Pensii a venit cu o serie de informații importante pentru românii care nu au stagiul complet de pensie în țara noastră, dar au muncit și în străinătate în ultimii ani. S-a aflat ce fel de pensie vor primi aceștia la bătrânețe.

Casa de Pensii a venit cu o serie de informații importante pentru românii care nu au stagiul complet de pensie în țara noastră, dar au muncit și în străinătate în ultimii ani. S-a aflat ce fel de pensie vor primi aceștia la bătrânețe.

Casa de Pensii, anunț pentru românii care au muncit în străinătate!

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

08 septembrie 2023

Ce trebuie să facă românii care vor să îşi transfere pensia în străinătate

 

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a venit cu o serie de recomandări utile pentru românii care vor să îşi transfere pensia în străinătate. Iată paşii care trebuie urmați.

Dacă domiciliaţi pe teritoriul unui alt stat membru trebuie să depuneţi cererea de pensie la instituţia de asigurări sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile către instituţia competentă din România, nefiind necesară deplasarea dvs. în România, în acest scop.
 

În acest context, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a explicat procedura de transfer a drepturilor de pensie în străinătate:

 
  • deschiderea unui cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu (nu este necesară deschiderea contului la o bancă apartinând Grupului Citi, dar această optiune poate conduce la achitarea unor taxe de transfer bancar mai reduse);
  • comunicarea detaliilor bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea si adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde e cazul, precum și numărul de cont internațional bancar) către instituția plătitoare (casa teritorială de pensii in evidența căreia se află dosarul de pensie) prin intermediul declarației de transfer.

 

Veste pentru românii care muncesc legal în străinătate

 

Maria-Luiza Socol-Florescu, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice, a explicat, pentru DC NEWS, că românii plecați la muncă în străinătate „nu mai trebuie să plătească contribuții la pensii în România, dacă muncesc legal, într-un alt stat, și realizează perioade de asigurare”.
 

Astfel, există principiul cumulării perioadelor de asigurare, care înseamnă că nu mai trebuie plătite contribuții în România dacă românii muncesc legal în afara țării, în UE, Marea Britanie sau Elveția. „Nu mai are sens, câtă vreme există acest principiu al cumulării perioadelor de asigurare”, a spus Maria-Luiza Socol-Florescu, în emisiunea „Departe de România”, realizată de Gabriel Nuță.

 

”Dacă eu în România am realizat 10 ani de stagiu de cotizare, apoi m-am mutat în Germania și am mai lucrat 15 ani și încă 10 ani în Franța. În temeiul acestui principiu al totalizării perioadelor de asigurare, când vor efectua calculul toate cele trei instituții, vor lua în considerare toți cei 35 de ani de cotizare realizați în cele trei state membre incidente.

 

În absența regulamentelor europene și al acestui principiu important al cumulării perioadelor de asigurare, persoana nu ar avea dreptul la pensie în România că nu ar îndeplini stagiul minim de cotizare. Însă, vin aceste regulamente care sunt peste legislațiile naționale și spun că atunci când faci o evaluare a îndeplinirii condițiilor la pensie și când faci și calculul drepturilor la pensie, nu este doar pentru deschiderea dreptului, este chiar și pentru efectuarea calculului”, a mai spus Maria-Luiza Socol-Florescu, potrivit dcnews.ro.

 

„Declarația de transfer în străinătate a drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii, însoțită de documentul care confirmă detaliile bancare și de copia actului de identitate al titularului care atestă domiciliul său actual se pot depune direct de către titularul drepturilor sau prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, la sediul casei teritoriale de pensii în a cărei evidență se află dosarul de pensie.

 

De asemenea, aceste documente pot fi expediate cu poșta, la sediul casei teritoriale de pensii sau prin e-mail (scanate) transmise la adresa electronică oficială a casei teritoriale de pensii, postată de instituția menționată pe site-ul acesteia, recomandă Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) pe site-ul instituției.