Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că Guvernul a agreat să majoreze salariul minim pe economie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut și salariul minim în sectorul construcțiilor la 4.500 de lei brut.

Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că Guvernul a agreat să majoreze salariul minim pe economie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut și salariul minim în sectorul construcțiilor la 4.500 de lei brut

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/interviurile-digi24-ro/bolos-salariul-minim-va-creste-la-3-300-de-lei-brut-vor-fi-majorate-si-pensiile-2504177

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Boloș: Salariul minim va crește la 3.300 de lei brut. Vor fi majorate și pensiile

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

14 septembrie 2023

Este o discuție agreată în Coaliție
 

Nu știu să vă spun dacă de la 1 octombrie sau se va găsi o dată ulterioară până la sfârșitul anului. Aici a existat un consens privind creșterea salariului minim și Coaliția va anunța oficial la momentul potrivit, respectiv de la 3.000 la 3.300 de lei la nivelul economiei în general și o creștere și un salar minim special pentru sectorul construcții de la 4.000 la 4.500 lei brut lunar. Net, creșterea salariului minim pe economie este de 83 de lei, măsură cuprinsă în programul de guvernare al Coaliției. Este o măsură agreată deci cu siguranță se va pune în aplicare, conform termenului care va fi stabilit în Coaliție”, a afirmat Marcel Boloș.

Despre o posibilă majorare a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, ministrul a spus că „a fost o discuție pe tema majorării salariului de la 1 ianuarie, dar că o decizie încă nu a fost luată”. „Există acest orizont de așteptare în rândul celor care au câștiguri la nivelul salariului minim pe economie și din acest punct de vedere trebuie să analizăm destul de bine lucrurile, pentru o creștere determină una și la nivelul celorlalte salarii ale companiilor”, a afirmat Boloș. El spune că acest lucru generează nemulțumiri în rândul antreprenorilor pentru efectele în companii „generează un impact asupra costului de producție”. „Trebuie să avem o strategie pe termen lung pentru a-și putea închide planul de afaceri companiile și să poată lua în calcul impactul”, spune ministrul PNL.

Despre posibilitatea ca salariul minim pe economie să fie de la 1 ianuarie 3.750 lei brut, el a precizat că nu poate confirma dar nici infirma această informație. „Este o decizie a Coaliției. Așteptăm momentul oficial pentru a fi anunțată. În planul nostru de măsuri suntem atenți la impactul pe care salariul minim îl are asupra companiilor și economiei. Și mai avem impozitul pe venit. Avem un impact bugetar consistent de pe urma unei astfel de măsuri, dar trebuie să avem o judecată echilibrată”, a mai declarat Marcel Boloș.

Oficialul din Guvern nu a dat un termen privind implementarea măsurii, fiind vehiculată data de 1 octombrie, iar în ceea ce privește majorarea acestuia la 3.750 de lei brut de la 1 ianuarie, el nu a confirmat dar nici nu a infirmat informația. Oficialul din Guvern spune că Executivul analizează impactul acestei majorări asupra mediului economic din România și a vorbit despre o strategie pe termen lung pentru ca companiile să-și poată lua în calcul impactul măsurii. Totodată, el a spus că de la 1 ianuarie ar trebuie ca pensiile să crească, conform angajamentului din PNRR.

 

Indexarea pensiilor cu rata inflației
 

Angajament în PNRR pentru 1 ianuarie Ministrul finanțelor a spus că indexarea pensiilor cu rata inflației este un angajament față de Comisia Europeană. „Aici, mă bucur de acest lucru, Comisia Europeană a fost alături de noi și ne-a spus «aveți aceste angajament în PNRR, respectiv aveți legea pensiilor generale, care vă costă 15 miliarde de lei, legea salarizării unice 10 miliarde de lei, plus reducerea de deficit bugetar».


Aici nu putem rezolva această situația decât prin pachetul de măsuri fiscal-bugetar. Este un angajament asumat. Oricâtă filosofie s-ar face în jurul acestui lucru, noi această chestiune avem asumată prin cererea de plată 3. Deci dacă ea se depune în lunile noiembrie-decembrie, de la 1 ianuarie ar urma să se întâmple acest lucru, potrivit angajamentelor asumate. Sunt două măsuri, cea care privește ajustarea și indexarea și reașezarea pensiilor cu înlăturarea inechităților și trebuie să găsim o soluție pentru ca lucrurile să se întâmple în favoarea pensionarilor. Au tot dreptul din lume și fundamentul moral pentru ca aceste majorări, indexări, recalculări de pensii, ce-or fi ele să intre în buzunarele lor”, a mai declarat Boloș.

Se schimbă legea pensiilor! Peste cinci milioane de pensii vor fi recalculate