Un documentar realizat de postul francez de televiziune France 3 a adus in fata spectatorilor documente care dovedesc fara urma de indoiala ca faimoasa creatoare de moda Coco Chanel a fost membra a Abwehr, serviciul de informatii al Statului Major german.

Implicarea acesteia in spionaj dateaza din 1940, dupa ocuparea Frantei de catre trupele germane.

Un documentar realizat de postul francez de televiziune France 3 a adus in fata spectatorilor documente care dovedesc fara urma de indoiala

A fost Coco Chanel spioana nazista?

Powered by GetYourGuide

Cele mai noi articole

21 februarie 2023

In documentar se mentioneaza, de asemenea, ca si alte personalitati francize, precum Edith Piaf, Chevalier sau Guitry, ar fi avut legaturi cu nazistii.

 

“Oficiali ai Guvernului fracez sustin ca aproape toate personalitatile din acea perioada s-au alaturat fie rezistentei, fie nazistilor”, sustin realizatorii documentarului.

 

Sursa: “Historia”  nr 155

Coco Chanel locuia la Paris, la Hotelul Ritz, si a inceput o relatie amoroasa cu un spion german, pe numele lui Hans Gunther von Dincklage.

 

Coco Chanel, care avea 57 de ani in 1940, a devenit o prezenta constanta in anturajul ofiterilor nazisti, iar in 1943 a fost trimisa la Madrid, unde a incercat sa exploateze faptul ca il cunoscuse pe Winston Churchill, pentru a ajunge la o intelegere cu ofiterii britanici stationati acolo.

 

Potrivit documentului, tinut secret in arhivele Ministerului francez al Apararii in ultimele sapte decenii, Coco Chanel era agentul F-7124, cu nume de cod Westminster. Un istoric susttine, in documentar, ca faimoasa creatoare de moda a sperat sa se poata folosi de legaturile ei cu nazistii pentru a-si recupera afacerea cu parfumuri, pe care o vanduse in 1924 unei familii de evrei, Wertheimer. Ea spera ca in urma deportarii familiei respective, afacerea acestora sa fie confiscate si sa fie returnata. Insa, intre timp, familia Wertheimer a vandut partea ei din afacerea cu parfumuri Chanel unui om de afaceri  german.